2019 рік в арт-центрі Я Галерея

31.12.2019

2019 рік в арт-центрі Я Галерея

Дорогі відвідувачі та друзі Я Галерея, разом із вами ми прожили ще один рік. Він був сповнений краси, випробувань і художніх втілень нашої культури.

2019 став дуже насиченим та багатим на знахідки та відкриття. Ми наполегливо працювали для того, щоб втілити в життя виставкові проекти Я Галерея і, разом із тим, збагатити українську актуальну культуру важливими та цікавими темами й образами.

На изображении может находиться: один или несколько человек, люди сидят, стол и в помещении

Концерт експериментального електронного проекту музикантки зі Львова MARANA, Я Галерея, Львів, 2019. Фото: Мирослава Ляхович


Головною новиною є те, що тепер арт-центр Я Галерея працює й у Львові. Він розвивається автономно й активно, створюючи навколо себе нові унікальні культурні мережі та впроваджуючи нові практики в український художній контекст. Так, разом із Центром архітектури, дизайну та урбаністики «Порохова вежа», львівська команда арт-центру організувала низку подій у рамках Року видатного львівського архітектора Івана Левинського.

Виставка "Іван Левинський. Імпульс", вигляд експозиції, Центр архітектури, дизайну та Урбаністики "Порохова Вежа", 2019


Цьогоріч у нашому затишному й завжди відкритому для гостей просторі арт-центру в Києві ми вперше показали роботи талановитої мисткині нового наїву — Божени Чагарової. Проект “Україна: апогей сюрреалізму" був натхненний українським сьогоденням та шекспірівською поетикою вишивок Божени. Разом із Ростиславом Котерліним ми вдивлялись у саму суть буття під час виставки “Людське, художнє". Антон Логов розкривав світові “Складний червоний", а Дмитро Молдованов написав серію “Порядок хаосу", яка вражала, смішила, й розповідала про невимовне.

Ростислав Котерлін, Happy New Year!, 2018, мішана техніка


Володимир Будніков, втілюючи можливість недосяжного для людини польоту, представив в Я Галерея проект “Політ.Фрагмент". В межах ініціативи Мистецького Арсеналу “Дитяча демократія" молода кураторська група втілила у життя виставку-дослідження “Стереотип". Також відвідувачі арт-центру могли помедитувати на пустельні пейзажі примор'я, які на персональній виставці “Фігури" показав Андрій Дудченко. А Павло Маков привіз до Я Галерея серію “Фікус і ластівка".

Фото з відкриття виставки Павла Макова "Фікус і ластівка", Я Галерея, Київ, 2019


Вперше у просторі арт-центру кураторка Поліна Байцим зібрала ілюстрації для дітей від Ади Рибачук та Володимира Мельниченка, створивши виставку “Острів". А над ним, над Островом, — “Трошки неба" показав Андрій Сагайдаковський. Володимир Костирко привіз до Києва виставку "Руки і світ мистецтва". Серію виставок цього року ми підсумували разом із Миколою Малишком, який презентував “Іманентні можливості малярства" та силу чистого кольору.

Володимир Костирко, Jackson Pollock, 2019, полотно, олія


Команда Я Галерея продовжила дослідницьку роботу зі спадщиною культової мистецької родини Якутовичів. Спільно з Аліною Максименко ми створили та презентували документальний фільм “Ася". У ньому делікатно і відверто зафіксовані останні дні матері сімейства художників — дружини Георгія Якутовича — Олександри Павловської. На презентацію фільму в арт-центрі зібрались численні друзі родини, родичі, а також ті, хто так само, як ми, цінує й шанує творчість родини Якутовичів.

На изображении может находиться: один или несколько человек, часть тела крупным планом и текст

Плакат до презентації документального фільму "Ася", 2019


Спільними зусиллями із нашими партнерами, за підтримки Українського Культурного Фонду, ми змогли реалізувати масштабні, знакові для українського мистецтва події.

Ангели" — проект, дійсно унікальний за кількістю залучених культурних інституцій, обсягом виставкових площ та експонатів. Разом із Львівською національною галереєю мистецтв імені Бориса Возницького та Музеєм Пінзеля ми продемонстрували, без перебільшень, усьому світові (виставку відвідало понад 30 тис. гостей) вічність, сучасність та важливість теми ангельської присутності у нашому житті та мистецтві усіх народів, культур і епох. За 80 днів роботи проекту було проведено понад 150 екскурсій виставкою, 20 лекцій від справжніх “ангелознавців", які розповідали для всіх охочих про те, як, чому, коли і навіщо ангели з'явились в історії людства. Квести для дітей стали гарною нагодою запросити юних відвідувачів до знайомства зі світовою мистецькою спадщиною, а воркшопи з ангелотворення і Ніч Ангелів не лише доповнили таємничість ангельського образу, але й допомагали розгадати його.

Виставковий проект "Ангели", вигляд експозиції, Львівська національна галерея мистецтв імені Бориса Возницького, 2019


Влітку, спільно із Національним музеєм українського народного декоративного мистецтва, ми дослідили і показали для широкого загалу можливість єднання свободи художника і державної культурної політики часів СРСР. У фокусі нашої уваги постала діяльність Васильківського майолікового заводу та творчість його художників — Валерія й Надії Протор'євих. Результатом експедицій на територію заводу, роботи в архівах, розмов із сучасниками мистецького подружжя та працівниками “Васильківської майоліки" став виставковий проект “Завод". У ньому команда продемонструвала майолікові шедеври Протор'євих, пов'язавши стиль радянської, але все ще унікальної кераміки із біографією родини та сучасними їй культурними реаліями. Проект “Завод" став не лише новим способом працювати із декоративним мистецтвом України в інтерактивно-виставковому форматі, але й платформою взаємодії між історією й сучасністю українського декоративного мистецтва.

Валерій та Надія Протор'єви. Звір та звірятка, 1980-ті, лиття, ліплення, гравірування, розпис, глазурування, НМУНДМ


Ще один масштабний проект був присвячений вже відомій Божені Чагаровій — мисткині, чиє ім'я цьогоріч сколихнуло актуальне культурне середовище. Божена створює вишивки, поєднуючи традицію вишивання хрестиком та гостросоціальні теми культурних та політичних реалій, що робить її мистецтво унікальним. Проект “Боже На" складався із виставки, на якій були представлені вишиті роботи Чагарової та презентації документального фільму “Боже На". Його режисерка — Аліна Максименко також готує фестивальну версію фільму, який вже у 2020 побачить міжнародні кіномайданчики. Проект поєднав у собі соціальне, медійне та художнє. Під час його реалізації ми встигли висвітлити важливість арт-терапевтичних практик в Україні, народження чистого мистецтва серед маргіналізованих суспільних прошарків та появу сучасного українського наївного мистецтва, представницею якого є й сама Божена Чагарова.

Виставка "Боже На: життя і творчість Божени Чагарової", вигляд експозиції, кінотеатр "Жовтень", Житомир, 2019


Команда видавництва Артбук взяла участь у щорічній найбільш знаковій події у світі книги — Книжковому Арсеналі. У час його роботи кураторами Павлом Гудімовим, Поліною Байцим та Олегом Грищенком був втілений унікальний виставковий проект “Дитвидав", присвячений дитячій ілюстрації в Україні у період з «відлиги» до Незалежності. Команда Артбук також провела серію дискусій на Книжковому Арсеналі, які присвятила важливій та актуальній сьогодні темі — обличчю української сучасної книжки — дизайну, оформленню та їх традиції у вітчизняному книгодруці.

Дитвидав, вигляд експозиції, Мистецький Арсенал, 2019


Спільно із видавництвом “Родовід" ми презентували книгу, присвячену Божені Чагаровій — мові її творчості та життєпису. А наймонументальніша наша праця “Ангели" — паперове продовження однойменного проекту — стала однією із найкращих книг про мистецтво 2019 за версією PEN Ukraine.

Ангели, Артбук, 2019


Попри успіхи 2019, наступний рік для команди Я Галерея вже сповнений амбітними планами та грандіозними мріями. Ми докладемо всіх зусиль для того, щоб у 2020 мистецтва у нашому й вашому житті було ще більше. Залишайтесь із нами!


20.09.2023 – 11.10.2023
Виставка Львів Львівський палац мистецтв, вул. Коперника, 17
20.09.2023 – 19.11.2023
Виставка Київ Я Галерея
20.09.2023 – 26.11.2023
Виставка Львів Артцентр Павла Гудімова Я Галерея, вул. Шота Руставелі, 8
28.02.2024 – 28.04.2024
Виставка Київ Я Галерея Київ. вул. Хорива 49Б
20.12.2023 – 25.02.2024
Виставка Київ Ya Gallery Kyiv, вул. Хорива 49Б
01.12.2023 – 04.02.2024
Виставка Львів Площа Соборна 9
30.11.2023 – 11.02.2024
Виставка Львів Шота Руставелі 8, другий поверх
22.11.2023 – 17.12.2023
Виставка Київ Ya Gallery Kyiv, вул. Хорива 49Б
26.09.2023 – 19.11.2023
Виставка Львів Площа Соборна 9
12.09.2023 – 04.11.2023
Виставка Львів Сенсотека, вулиця Уласа Самчука, 22
18.08.2023 – 18.08.2024
Виставка Львів Стрийський парк